2015 m. gegužės 11 d., pirmadienis

Juodasis miškas

     Matai? Baltuma pražydusios sodo vyšnios kedena debesis, šalia augantis jazminas kelia savo lapelius dangun - matyt, visu savo paviršiumi stengiasi sugerti šilumą, kuri atrodytų, taip retai bepasirodo. Užmerkiu akis, ir leidžiu saulės spinduliams perbėgti veidu ir aš, gerte geriu šilumą lyg žinodama, kad vėliau jos teks laukti taip ilgai... O šiąnakt mačiau gandrą - ilgomis, nuo nelaistytos, suakmenėjusios žemės pailsusiomis kojomis . Jis visai neskubėjo, kaip ir aš tik tykiai tipeno palei blausia mėnulio šviesa nutviekstą ąžuolyną. Neklausiau, kodėl gi gandrai naktimis vaikšto vieni, atrodo, supratau vien žvilgtelėjusi ton pusėn. Prasilenkėm iš tolo, nusukdami galvas vienas nuo kito, tarytum, vienintelis žvilgsnis suardytų ore tvyrojusį ūką. Pasukom kiekviena savo keliu, jis - palengva krypuodamas, orus, nupėdino link upelio, ten kartą mačiau lizdą, matyt, tėviška meilė reikalauja neužsibūti su savimi. O aš patraukiau savais keliais, lyg žinodama apie beišsisklaidantį rūką. Juk kartais mieliau, kai matai ne viską.

  

     Nežinau, kiek tekstas viršuje susijęs su mano keliamais receptais, bet tebūnie jis čia. retkarčiais neturiu kur daugiau parašyti, todėl nenustebkit, jei tekstai gerokai prasilenks su tinklaraščio tema. na o šįkart gaminau tortą stiklinaitėse ir galiu konstatuoti faktą, jog tiek skonis, tiek patiekimas nustebino ne vieną svečią. Dalinuosi ir su Jumis :)








Tortas ,, Juodasis miškas"
(dešimčiai stiklinaičių)

Biskvitas :
180gr miltų
60 gr kakavos
0,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
200 gr cukraus
1 didesnis kiaušinis
60 ml aliejaus
120 ml pieno 
120 ml karšto vandens
 
Kremui :
400 gr grietinėlės
1 a.š. vanilinio cukraus
3-4 v.š. cukraus
2 pakeliai greitinėlės standiklio

Šokoladiniam glajui :
50 gr. šokolado
40 ml pieno
20 gr sviesto 

  Vyšnių įdarui :
200 gr šaldytų vyšnių 
3-4 v.š. cukraus
3 v.š. brendžio 
1 a.š. krakmolo

     Taigi, pasiruošiam biskvitą. Kiaušinį išplakame kartu su cukrumi iki standžių putų, supilame aliejų, pieną, verdantį vandenį ir gerai išmaišome. Suberiam miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kakava, druska ir išplakam mikseriu. Gautą masę pilam į kuo platesnę skardą ir kepam 180 laipsnių orkaitėje, kol ištraukus medinį pagaliuką, jis liks sausas. Atvėsinam uždengę plėvele, jog drėgmė neišgaruotų. 
     Šokoladiniam glajui į karštą pieną suberiam smulkintą šokoladą, vėliau - sviestą, gerai išmaišę dedam šaldytuvan. 
     Vyšnių įdarui vyšnias kartu su cukrumi bei brendžiu pakaitinam ant ugnies 5-6 minutes. Nupilam dalį skysčio, kurį sumaišius su krakmolu. grąžinam atgal į puodą su vyšniomis. Pakaitinam dar 2 minutes ir leidžiama atvėsti. 
     Kremui grietinėlė išplakame iki standumo kartu su cukrumi, standikliu bei vaniliniu cukrumi. 
     Paruošimas : ataušusį biskvitą sutrupinam į pupos dydžio gabalėlius. Dedam šiek tiek į stiklinaites, sulaistom su vandeniu praskietu vyšniu sirupu (prireiks vos vieno šaukšto sirupo), aptepam šokolado glajumi, išspaudžiam grietinėlę, ant jos - vyšnių gabaliukai, tada vėl biskvitas, sirupas, šokoladinis glajus ir kremas, tik šįkart be vyšnių. Mes valgėme tą pačią dieną, ir skonis buvo kuo puikiausias!


Už idėją dėkoju : saulėtavirtuvė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą