2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Vakarienei - žiemiška klasika

     Virtuvė - atrodo, kas čia ypatingo, mažas kambariukas su baldais, kuriame nevyksta nieko, nieko tokio kas pritrauktų, sužavėtų kitus. Taip gali pasakyti tik žmogus, niekada nepajutęs to nenusakomo jausmo kai į žvilgančią lėkštę šaukštas po šaukšto dedi savo gamintą patiekalą, kupiną meilės, gėrio, šilumos, jaukumo. Virtuvė - tarsi stebuklingas kambariukas, kuriame gimsta meno kūriniai, sužavėję milijonus žmonių, privertę juos skraidyti padebesiais ir manyti, jog tai geriausia akimirka jų gyvenime.
     ....
     Šį kart siūlau palepinti save klasika, tinkančią pačiai saldžiausiai ir skaniausiai vakarienei

Bandelės su cinamonu, lašinukais bei obuoliais

500g miltų
1 kupinas šaukštelis sausų mielių
1 a.š. druskos
200 ml pieno
70 g cukraus
80 g sviesto
2 kiaušiniai

      Miltus sumaišykite su mielėmis. Puode pakaitinkite pieną, cukrų ir druską , kai sviestas pradės tirpti, nuimkite nuo ugnies.  Miltuose padarykite šulinį į kurį supilkite pieną ir įmuškite kiaušinius. Minkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ne mažiau nei 5 minutes. Vėliau įdėkite į aliejumi pateptą dubenį ir uždengę palikite šiltoje vietoje 45 -60 minučių. 
      
     Bandelėms su cinamonu:
Tešlą iškočiokite į kiek plonesnį nei 1 cm stačiakampį, paviršių aptepkite tirpintu sviestu, sumaišykite cinamoną su cukrumi ir apibarstykite ( nepagailėkite nei cinamono, nei cukraus!) Tešlą atsargiai susukite į vyniotinį ir supjaustykite 3 cm  gabalėliais . Viską sudėkite į popieriumi išklotą kepimo skardą ir uždengę palikite 40 minučių.. Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių 20-25 minutes. 


     Bandelėms su lašinukais
200 g lašinukų
1 smulkiai supjaustytas svogūnas
2 a.š. džiūvesėlių
žiupsnelis cinamono, druskos, pipirų, petražolių, kmynų

Įdarui svogūną pakepinkite nedideliame riebalų kiekyje, vėliau sudėkite pjaustytus lašinukus (tik pašildyti ), nuimkite keptuvę nuo ugnies ir sudėti prieskonius bei džiūvėsėlius.
 Pakilusią tešlą iškočiokite iki 1 cm storio, stikline išspauskite skritulėlius, dėkite po nemažą šaukštą įdaro. kraštus užspauskite (kaip koldūnus)  ir dėkite siūlė į apačią. Palikite 10-15 min pakilti. Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių 20-25 minutes. 


     Bandelėms su obuoliais
Keleto obuolių
Nedidelis žiupsnelis cinamono
Šaukštas cukraus
šiek tiek citrinos sulčių

Obuolius sutarkuokite stambia tarka, suberkite cukrų, cinamoną, citrinos sultis. Pakilusią tešlą iškočiokite iki 1 cm storio, stikline išspauskite skritulėlius, dėkite po nemažą šaukštą įdaro. kraštus užspauskite (kaip koldūnus)  ir dėkite siūlė į apačią. Palikite 10-15 min pakilti. Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių 20-25 minutes. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą