Nuo seno kirbėjo mintis suderinti du neįtikėtinai kontrastingus pomėgius - kulinariją ir istoriją. ir jei dabar prunkštelėjote - galiu drąsiai pasakyti, kad greičiausiai net nenutuokiat, kaip jos tarpusavyje susijusios. Ilgą laiko tarpą nenutuokiau ir aš . Tiesa ta, jog niekada nenorėjau tiesiog dalintis receptais - tokių puslapių šimtai, ką jau šimtai - tūkstančiai :) Net jei ir gamintumėt triskart dienoj , kaskart išbandydami naują receptą, greičiausiai sulaukę gyvenimo galo vis vien nebūtumėt išbandę nei dalies jų. Be to, norą gaminti nuolat nurungia meilė istorijai, kuri greičiausiai ir pasiglemžia didžiąją dalį mano laiko .Istorija ir kulinarija. Karai, dinastijos ir pyragai. Tiesmuka? Nemanau. Keista? Nepatikėsit, kiek daug bendro turi šios dvi sritys! Tikrai nežadu kankinti ilgomis pasakomis apie senolių maisto racioną - kalbėsim apie istoriją.
Istoriją maisto, kuris priversdavo valdovą mesti kalaviją ir mėgautis. Kalbėsim apie karus. Politinius žaidimus ir dinastijas, pakeitusias, sukrėtusias Europą. O taip.
Manau, jog kaip
pirmąją asmenybę pasirinkusi Napoleoną
Bonapartą, nė kiek neprašausiu - charakteringa, išdidi asmenybė puikiai žinanti ko nori. Pakerėjusi
savo charizma, sugebėjusi parklupdyti kone pusę Europos. Tačiau apsistosiu ties vienu mūšiu - Morengo. Netikėtai laimėjus Napaleono armijai, valdovo virėjas ima panikuoti - tuščias šaldytuvas šventinei vakarienei! Puolęs į netoliese esantį kaimelį susirinko visus rastus produktus, vyną bei daržoves, iš kurių ,beje, išėjo labai šaunus patiekalas. Toks šaunus, jog paragavę niekad nesustoja ties viena porcija - norisi dar ir dar. Kiek ankščiau publikuotas The New York times receptas , manau, puikiai prigis ir Lietuvoje. Laabai skanu :)
Morengo vištiena
500 gr vištienos file
4 v.š. miltų
druskos
pipirų
raudonėlio
2 raudonieji svogūnai
1 paprika
200 - 250 gr pievagrybių
2 v.š. pomidorų pastos
1/2 st baltojo vyno
1 skardinė konservuotų pomidorų gabaliukų
Visų pirmiausia file supjaustome 5 cm skersmens kepsneliais, pasūdome, apibarstome pipirais, kiekvieną gabalėlį apvoliojame miltuose ir apkepame keptuvėje. Iškeptus, sudėjau į lėkštutę ir leidau atvėsti. Tuo metu į keptuvę įdedam 20 gramų sviesto ir šiek tiek aliejaus - suberiam pjaustytus pievagrybius, kubeliais susmulkintus svogūnus, juostelėm pjaustytas paprikas ir šiek tiek apkepam (iki kol pradės minkštėti - smagiau kai jaučiasi daržovių gabaliukai). Įdedam pomidorų pastą ir leidžiam šiek tiek apkepti. tada pilam baltąjį vyną ir kaitinam dar 4-5 minutes. Supilam konservuotus pomidorus ir troškinam 2-3 minutes. (beje, ar žinojote, jog būtent vienas iš Napaleono virėjų išrado konservus? Greičiausiai apie 1802 metus) . Na o dabar jau renkatės jūs - galima vištieną suberti į daržovių ragu, arba patekti atskirai. Skaanaus :)
4 komentarai:
Ragavom , kai kas neapsistojo ties viena porcija...
Vaida, kad šis patiekalas neabejotinai skanus, net ir neparagavusi,esu įsitikinusi 100 %... Bet, kad tu sugebėsi suderinti du reikšmingus savo pomėgius kulinariją ir istoriją, o prie jų dar labai gražiai priglausi išraiškingą žodžio valdymą bei estetinį savo patiekalų apipavidalinimą ir jų demonstravimą fotografijos pagalba, tikrai nežinojau :). Manau, kad turi šansų toli eiti jei tavęs "nesustabdys policija" ir "nesudraskys" tie gražūs pomėgiai į gabalėlius :)
Per daug tusciazodziavimo. Reiketu atrasti savo balsa, tik tokie blogai islieka....ir Kolumbas nesi atrades sasajas tarp kulinarijos ir istorijos.
Jokiu būdu neteigiu, jog išradau kažką naujo :) Tieisog nauja idėja man - manau, paskatins kitaip pažvelgti į kulinariją :)
Rašyti komentarą