Visad grožėdavaus, kai rudenį, lapams nukritus , ant šakelių likdavo tik skaisčiai raudonos uogytės. Nors žinojau jog jos valgomos, niekad taip ir nenusiskindavau paragauti. Vos pagalvojus, jog jas tokias aplamai įmanoma pasigardžiuojant suvalgyti, švelniai tariant nupurtydavo. Kol netoliese gyvenanti kaimynė pasiūlė nusirinkti porą kilogramų šermukšnio uogų nuo jos kieme augančio medelio. Iš tiesų, močiutė nuolat pasakodavo kokios maistingos ir naudingos šios uogos, bet argi valgysi tokias saujom kaip avietes :):) Šiais metais, labai pamėgau svarainių sirupą (labai labai skanu įsipilti į arbatą - cukrus ir gabalėliais pjaustyti svarainiai palaikomi pernakt šaldytuve, tada užvirinami ir nukošiami), tačiau iš šermukšnių sirupo visgi gavosi džemas :):) Ir dar koks - labai puikus, tirštas ir su vos juntamu kartumu. Jei ir jūs namuose turite šiek tiek šermukšnių - pabandykit! :)
Šermukšnio uogų džemas
1 kg šermukšnio uogų
2 kg cukraus
2,5 st. vandens
cinamono lazdelės
Na, o pasigaminti visai paprasta, iš cukraus ir vandens išverdame sirupą, į kurį supilam uogas , įmetam cinamono lazdelę ir paverdame 5 minutes. Puodą uždengiam, nuimam nuo ugnies ir paliekam kambario temperatūroje per naktį. Po paros užkaičiame ir paverdame 10-15 minučių, vėl nuimam nuo ugnies ir paliekam per naktį kambario temperatūroje. Trečią dieną užverdame, ir kaitinam 30 minučių. Kai kiek sutirštėja su blenderiu sutrinam iki vienalytės masės, pakaitinam 10 minučių ir išpilstom į stiklainius. Sakau, visai paprasta :) Skanaus!
P.s. džemas puikiai tiks kaip pagardas prie blynų, tortų, pyragų pertepimui, sausainių įdarams, ar net su mėsiškais patiekalais - svarbiausia nebijot eksperimentuoti :):)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą