2015 m. kovo 5 d., ketvirtadienis

Gnocchi

     Šią vasarą teko pabuvoti viename iš populiariausių pasaulio kampelių - Italijoje. Ir tiesą sakant, ne mažiau nei koliziejus, Florencija, Venecija, mane domino maistas. taip taip. Nors dabar viskas atrodo kaip tolimas, beprotiškai šviesus sapnas. Tiesą sakant vis dar netikiu, jog ten buvau. Būna gi taip... Pirmąją savaitę, pagal mainų programą gyvendama šeimoje, daug sužinojau apie pačią italų maisto kultūrą, pasitaikė ir juokingų nesusipratimų. Štai pavyzdžiui, įpratusi, jog čia, Lietuvoje, mes vakarienę visada valgome šeštą valandą, ir nuvykusi Italijon, stipriai sutrikau, kai 9 valandą apie vakarienę nebuvo nė kalbos. Visgi keistas įprotis vakarienę valgyti likus keliolikai minučių iki miego - prisivalgius taip skaniai, argi įmanoma užmigti??. Todėl nesistebiu, jog jų pusryčiai - labai lengvi : stiklinė sulčių/kavos/arbatos ir sausainiai arba pyragėlis. Ir gyvenant šeimoje, keletą kartų teko pusryčiauti nedidukėse kepyklėlėse. Pamačiusi tokią gausybę pyragėlių, širdis apsalo - norėjosi išbandyti visus iki vieno : su citrininiu kremu, karamele, riešutais, burnoje tirpstantys macaron'sai, sluoksniuotos tešlos pyragaičiai.... Vien pagalvojus saldu. Ir kaip jaukiai siaurose gatvelėse atrodo tos kepyklėlės, su prie apvalių stiklinių staliukų sėdinčiais kostiumuotais vyrais, linksmai besišnekančiomis damomis. O kas svarbiausia, jie niekur neskuba, nesibrauna, mėgaujasi kava ir šviežiu pyragėliu - tobulo ryto idilė. Ir jei kada būsit Italijoje, sustokit bent akimirkai - aplankykit tokią kepyklėlę ir gardžiuodamiesi juoda kava apsidairykite aplink, ne kaip turistai ar nuotykių ieškotojai. 
     Prižadu dar papasakoti apie Italija, tik galbūt kitame įraše. O dabar siūlau išbandyti itališko maisto klasiką, su lietuvišku patobulinimu. Labai labai skanu. Nors primygtinai siūlau išbandyti gnocchi ir su pomidorais. 





Bulvių virtinukai (gnocchi)

1 kg bulvių su lupenom
400 gr miltų
1 kiaušinio trinys 
2 v.š. alyvuogių aliejaus 
žiupsnelis druskos
žiupsnelis džiovinto baziliko 

    Išverdame bulves su lupenomis, dar karštas nulupame, sutrinam iki vientisos masės , įmušam kiaušinio trynį, įpilam alyvuogių aliejaus, druskos, baziliko, įsijojam miltus ir lengvai išminkom (kad masė išliktų kuo puresnė).Iš gautos masės iškočiojame volelius, ir supjaustome nedideliais, 1 cm skersmens, 2 cm ilgio gabaliukais, kuriuos įspaudžiame šakute. Sumetam į verdantį vandenį ir verdam 5-6 minutes. 
    Aš patiekiau su maltos mėsos, svogūnų, baziliko ir grietinės padažu. 
Mums laabai patiko! Skanaus :)

1 komentaras:

Rašyti komentarą