2014 m. rugpjūčio 1 d., penktadienis

Cukinijų pyragas su riešutais

     Nežinau kodėl, tačiau cukinijas kepiniuose ir ne tik saldžiuose, naudoju retai. Galbūt todėl jog jos patiekalui suteikia papildomą tekstūrą, bet nepakeičia skonio. Tačiau paskubomis, vakar vakare iškeptas pyragas mažu mažiausiai nustebino, nes ragavusieji negalėjo patikėti. jog pyrage yra cukinijų! Didžiulis pliusas, jog iškepęs pyragas - labai drėgnas, tačiau purus. Patarčiau valgyti ne karštą, o jau atvėsusį, nes skonis visiškai pasikeičia. Rekomenduoju būtinai išbandyti. Mes jį valgėme su citrininiu kremu, kurio rūgštelė čia puikiai tiko ir atsvėrė kiek saldoką drėgną pyragą.


Cukinijų pyragas su razinomis ir riešutais
 
2 kiaušiniai
1 st. cukraus
0,5 st. aliejaus
žiupsnelis druskos
1 st. smulkiai tarkuotos cukinijos
1/2 st. riešutų ( naudojau migdolus)
1/2 st. razinų
1 st. miltų
0,5 a.š sodos
1 a.š. cinamono
 
 
 
     Kiaušinius plaktuvu išplakame iki putų ( apie 1 min. ) ir vis dar plakdami palaipsniui suberiame cukrų. Plakame 2-3 min. iki purios gan standžios masės. Supilam aliejų ir kitame įsijojame miltus, sodą, cinamoną, įberiame druską - gerai išmaišius sudedam tarkuotą cukiniją. Razinas ir riešutus iki smulkių trupinių sumalame kavamale ir suberiame į paruoštą tešlą. Taip sumalti džiovinti vaisiai ir riešutai suteikia ypatingą skonį pyragui. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 minutes. Aš naudojau 24 cm apvalią tortinę.
 
Citrininis kremas
 
2 kiaušiniai
1 citrinos sultys ir žievelė
žiupsnelis druskos
120 gr cukraus
100 gr sviesto
 
     Į lengvai paplaktus kiaušinius supilame citrinos sultis, suberiame cukrų, druską, citrinos žievelę. Visą masę supilame į karščiui atsparų dubenį (aš naudoju metalinį) ir statome ant garų vonelės ( vanduo neturi liesti puodo dugno). Kaitindami dubenį nuolat intensyviai maišykite iki kremas taps pudingo konsistencijos. Nukėlę nuo ugnies sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą ir  gerai išmaišę atšaldykite.
     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą